В летните жеги жителите на благоевградското село Зелендол са на воден режим,

...
В летните жеги жителите на благоевградското село Зелендол са на воден режим,
Коментари Харесай

На воден режим са жителите на благоевградското село Зелендол

В летните жеги жителите на благоевградското село Зелендол са на воден режим, заяви Българска национална телевизия. Проблемът с водоподаването в селото е дълготраен. Местните жители всяко лято се запасяват с вода от прилежащите обитаеми места за главните си потребности. Оказва се особено мъчно за възрастните хора и за фамилиите с дребни деца.

Един от жителите, мъж на достолепна възраст, твърди, че казусът с неналичието на вода в горещите дни е от десетилетия. Той разчита на своите съседи за вода или купува от магазина.

" Пълня бидони, пълня туби, и от града си докарвам. И тука има една чешма, обща долу, оттова пълнят хората ги виждам. Струма е до нас, кладенци има, за два километра не може да се докара вода в село Зелендол. Срамна работа ", споделя той.

По време на водния режим вода има единствено по три часа на денонощие, само че тя не е годна за пиянство.

" В летните месеци водоизточникът от село Лисия просто пресъхва и се налага ВиК да пълнят водоема с водоноски. За страдание такава ни е обстановката, само че това се надявам да не бъде най-малко в дълготрайно бъдеще все още да се надяваме на облаци и на шанс ", разяснява кметът на селото Александър Мановски.

Хората прецизират, че водата е мръсна, не става за пране, камо ли за пиянство.

" На другите села пускат от язовира в рекичките, пречиства се през камъчетата, при нас не може, нема опция такава ", прибавя Григор Димитров от селото.

На противното мнение е шефът на ВиК-Благоевград, съгласно който водата е годна за пиянство и пробите го демонстрират.

" Мътност може да има, да, след дъждовете, обикновено е. Там, в тези дребните обитаеми места множеството нямат пречиствания направени, а това е обвързвано с много съществени разноски ", разяснява Валери Миков.

Водният режим се вкарва всяко лято заради мощно понижаване на дебита на водоизточника, който зарежда резервоара на Зелендол. Дългосрочно решение на казуса обаче на този стадий няма, признават от локалното ВиК.

" Това нещо би трябвало да се случи взаимно с общината да осигурим спомагателен водоизточник. Не е заложено това нещо да може да го строи ВиК самичък ", сподели Валери Миков.

От общината твърдят, че нямат отношение по тематиката. Някои от жителите на селото прибягват до пробиването на сонди. Но този вид коства към 100 лв. на метър и множеството семейства не могат да си го разрешат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР